Aardwarmte, een onmisbare bron van energie

Geothermie Nederland zet zich als brancheorganisatie in voor de beschikbaarheid van duurzame en betaalbare warmte voor burgers en bedrijven.

Update: Meer warmte uit eigen bodem is cruciaal; de hoeveelheid aardwarmte stokt op 6,8 PJ, blijkt uit de nieuwste productiecijfers. Lees verder 

Hier werken wij aan

Beschikbaarheid van aardwarmte
1

Beschikbaarheid van aardwarmte

Er staan tientallen geothermieprojecten in de startblokken. De potentie is enorm. We werken aan diverse randvoorwaarden zodat deze projecten daadwerkelijk gerealiseerd worden.
Minder CO2-uitstoot
2

Minder CO2-uitstoot

De CO2-uitstoot van geothermie is nu ongeveer 90% lager dan bij cv-ketels die gebruik maken van aardgas. En de CO2-uitstoot kan nog verder omlaag.
tmp4
3

Veilig en verantwoord winnen

Het veilig en verantwoord winnen van aardwarmte staat centraal bij alle bedrijven in de sector. Door diverse activiteiten wordt het risico voor mens en milieu zo klein mogelijk gemaakt.
Koekoekspolder-kennis delen
4

Kennis delen over aardwarmte

Geothermie is in Nederland een relatief nieuwe energiebron. Informatie over alle aspecten van aardwarmte stellen we beschikbaar. En binnen de sector wisselen we veel kennis uit.

Geothermie

Een onmisbare schakel in de energietransitie

Ongeveer een kwart van de Nederlandse warmtevraag zal ingevuld kunnen worden door geothermie, ofwel aardwarmte. In de glastuinbouw kan geothermie zelfs voorzien in meer dan de helft van de vraag naar duurzame warmte. Geothermie is in Nederland een relatief jonge sector, die sterk groeit. Steeds meer spelers sluiten zich aan.

Geothermie ofwel aardwarmte

Geothermie is duurzame warmte uit de ondergrond waarmee je huizen, andere gebouwen en kassen kunt verwarmen. Heet water wordt van grote diepte opgepompt, uitgekoeld en teruggepompt. Via een pijp gaat water omhoog en datzelfde water gaat via een tweede pijp weer omlaag. De pijpen worden samen een ‘doublet’ genoemd. Een bewezen techniek om duurzaam te verwarmen. Lees meer bij Wat is geothermie?

Nieuws

Column Janine Druk op het net
AlgemeenGeothermie Nederland
12.03.2024

‘Druk op het net’

Inmiddels is netcongestie een serieuze bedreiging. De versnelde aanleg van warmtenetten biedt een oplossing. Janine Verweij, directeur Geothermie Nederland, schreef...
uitreiking-infographic
Veiligheid
11.03.2024

Terugblik informatiesessie seismiciteit ‘Geothermie Goed Geregeld’

Circa 40 leden van Geothermie Nederland waren op 29 februari jl. bij de sessie waar onder andere werd verteld over...
20240216-podcast-Duijvestijn-Tomaten-foto-01-scaled
Leden
11.03.2024

Podcast ‘Daar krijg je energie van’ bij Duijvestijn Tomaten

Voor de eerste aflevering van de NVDE Podcastserie ‘Daar krijg je energie van’ werd Duijvestijn Tomaten in Pijnacker bezocht. ...

Leden

Leden vinden elkaar binnen onze branchevereniging

Anne Marie van Osch

AMergie Advies

"Ik ben ervan overtuigd dat kennis bundelen en versterken de snelste manier is om geothermie als bron in Nederland verder te brengen."
ArjenRijsdijk

Gemeente Delft

"De tijd verstrijkt en de klimaatdoelen lijken steeds moelijker te behalen. Laten we met zijn allen alles op alles zetten om de uitrol van geothermie voor de verwarming van de bestaande bebouwde omgeving zo veel mogelijk te versnellen."
photo.jpg

KWA Bedrijfsadviseurs

"Het duurzame gebruik van de potentie van de bodem gaat een grote bijdrage leveren aan de warmtevoorziening in Nederland, daar ben ik van overtuigd! Voor geologen zoals ik ligt er een grote, en erg leuke, uitdaging om de complexe processen en concepten inzichtelijk te maken voor iedereen die met bodemenergie en geothermie aan de slag wil. "
Geert-Jan ten Napel

Provincie Flevoland

"Samen sta je sterk. Om de potentie van geothermie te benutten moet er nog heel veel werk verzet worden. Geothermie Nederland kan daarin een belangrijke rol spelen door te agenderen, aan te jagen en op te pakken."

Agenda

26mrt

Webinar over DRAGLOW-project

In dit webinar wordt het DRAGLOW-project toegelicht dat laat zien hoe DRA-technologie kan worden toegepast en wat de aanbevelingen zijn om DRA-technologie toe te passen voor de geothermiesector.
26 maart 2024 van 14.00 - 15.30 uur
Online
TNO
9apr

Cursus Geothermie

In deze cursus leer je wat er komt kijken bij een aardwarmteproject: van een eerste haalbaarheidsverkenning naar het geologisch onderzoek en vergunningverlening tot en met de realisatie en exploitatie.
9 en 10 april 2024
Amersfoort
Post Academische Onderwijs in Delft